14 Ιαν 2013

Μάης 1976: Ο υπ. εργασίας Λάσκαρης απαγορεύει… την πάλη των τάξεων (!) λίγο πριν η αστυνομία βάψει στο αίμα την απεργία των οικοδόμων ενάντια στο «Νόμο 330»



Οι απεργοί αντιμέτωποι με την αστυνομία

Ένα από τα πιο αντεργατικά νομοθετήματα που γνώρισε ποτέ ο τόπος, τον περιβόητο «Νόμο 330 περί εργατικών οργανώσεων και συνδικαλιστικών ελευθεριών» φέρνει για συζήτηση στη Βουλή η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας. Το ημερολόγιο γράφει 24 του Μάη 1976. Όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης, σωματεία και ενώσεις εργαζομένων και άλλοι φορείς στρέφονται ενάντια στις αντεργατικές-αντιδημοκρατικές διατάξεις  του νομοσχεδίου και ζητούν την απόσυρσή του, εκτός από την κυβερνητική πλειοψηφία της ΓΣΕΕ που θέτει στην κυβέρνηση «προτάσεις» και  τροποποιήσεις που αφορούν ασήμαντες πτυχές του. Ο αλήστου μνήμης υπουργός Εργασίας Κ. Λάσκαρης, υπερασπιζόμενος το νομοσχέδιο, χαρακτηρίζει «αυθάδη και ιταμή» την αξίωση για απόσυρσή του.

Σχόλιο του "Ρ" για την περίφημη δήλωση του Λάσκαρη. (26/5/76)

Ας δούμε τις κυριότερες διατάξεις του νόμου 330:

Περιορίζει δραστικά το δικαίωμα της απεργίας,
κατοχυρώνει την ανταπεργία (λοκ άουτ),
νομιμοποιεί τη συγκρότηση απεργοσπαστικών μηχανισμών και, κυρίως,
απαγορεύει την «πολιτική απεργία».
Όπως σημειώνεται απ' όλες τις πτέρυγες της Βουλής, πλην της ΝΔ, όλες οι απεργίες των εργαζομένων θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν πολιτικές αφού μοιραία στρέφονται κατά της πολιτικής της κυβέρνησης. Έτσι, η κυβέρνηση επιχειρεί την ουσιαστική κατάργηση του απεργιακού δικαιώματος. 

Σε όλη την Ελλάδα οι εργαζόμενοι διαδηλώνουν ενάντια στο "Νόμο 330"

Ακόμη, ο νόμος απαγορεύει τις απεργίες αλληλεγγύης, αλλά και κάθε άλλη απεργιακή κινητοποίηση που δε στρέφεται κατά του συγκεκριμένου εργοδότη και δεν περιορίζεται σε καθαρά μισθολογικά αιτήματα.
Με διάταξή του υποχρεώνει τους εργαζόμενους στα Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου και στους Οργανισμούς Κοινής Ωφέλειας να γνωστοποιούν τα αιτήματά τους 15 μέρες πριν από την κήρυξη της απεργίας.
Ακόμη, χαρακτηρίζονται παράνομες όσες απεργίες δεν κηρύσσονται από τα επίσημα «επαγγελματικά σωματεία».

Ριζοσπάστης 26/5/1976

Ο ανεκδιήγητος υπουργός Εργασίας Κ. Λάσκαρης σημειώνει στην εισηγητική του έκθεση ότι δεν υπάρχει πλέον «εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο» και δηλώνει στους δημοσιογράφους: «Δεν θα επιτρέψομεν την πάλην των τάξεων»!

Την ίδια μέρα αρχίζει 48ωρη απεργία των εργαζομένων στο δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα σε ολόκληρη τη χώρα, την οποία κήρυξαν πρωτοβάθμια σωματεία και ομοσπονδίες.

Από την συγκέντρωση των οικοδόμων στο "Γκλόρια"


Στις 25 του Μάη, στην Αθήνα, η Συντονιστική Επιτροπή Οικοδομικών και Ξυλουργικών Οργανώσεων Αθήνας – Πειραιά οργανώνει συγκέντρωση στο θέατρο «Γκλόρια». Χιλιάδες οικοδόμοι πλημμυρίζουν  τους γύρω δρόμους. Κατά τη διάρκεια των ομιλιών η ατμόσφαιρα δονείται από συνθήματα ενάντια στο αντεργατικό νομοσχέδιο και τις κυβερνητικές επιλογές. Στις 11 και μισή και ενώ η συγκέντρωση των οικοδόμων έχει τελειώσει, εμφανίζεται μια ομάδα περίπου 50 «διαδηλωτών», άσχετη από τους οικοδόμους, προκαλώντας τους αστυνομικούς που έχουν κλείσει το δρόμο προς το υπουργείο «Απασχολήσεως» (έτσι λεγόταν τότε το υπουργείο Εργασίας), οι οποίοι ξεκινούν μια βάρβαρη επίθεση που σε λίγα λεπτά μετατρέπει  το κέντρο της Αθήνας σε αληθινή κόλαση. 

Η πρώτη σελίδα του "Ρ" την επέμενη μέρα των γεγονότων

Από την  οδό Σταδίου κατεβαίνουν δυο «αύρες» (ευέλικτα θωρακισμένα οχήματα της αστυνομίας) σε σχηματισμό εκτοξεύοντας δακρυγόνα προς κάθε κατεύθυνση. Σπάνε τζάμια κτιρίων (ακόμα και στον τρίτο όροφο!) και προκαλούν φωτιές. Η ατμόσφαιρα είναι αποπνικτική. Στη διασταύρωση με την οδό Αιόλου η μια «αύρα» χτυπάει την διερχόμενη Αναστασία Τσιβίκα 66 χρόνων, την ρίχνει στο οδόστρωμα και περνάει από πάνω της συνθλίβοντάς την. 

Οι ειδικές δυνάμεις της αστυνομίας εφορμούν...

"Αύρα" εκτοξεύει δακρυγόνα στο κέντρο της  Αθήνας

Επί 12 ώρες, το κέντρο της Αθήνας μοιάζει με πεδίο μάχης. Τα επεισόδια επεκτείνονται από το Σύνταγμα μέχρι την Ομόνοια, την Πειραιώς, την Πατησίων, ενώ δεκάδες «αύρες» γεμίζουν τον τόπο δακρυγόνα. Πέφτουν πυροβολισμοί και δέρνεται ανηλεώς από τους αστυνομικούς όποιος βρεθεί μπροστά τους. 

Ριζοσπάστης 26/5/1976

Λίγο αργότερα και ενώ έχουν χτυπηθεί πολλοί δημοσιογράφοι που καλύπτουν τα γεγονότα, εξαπολύεται μαζική επίθεση ροπαλοφόρων στους συγκεντρωμένους και ακούγονται πάλι πυροβολισμοί. Ο απολογισμός είναι μια νεκρή, 75 τραυματίες (δυο απ' αυτούς με τραύματα από πυροβόλα όπλα) και περισσότερες από 100 συλλήψεις. 

Το χρονογράφημα του "Ρ", 26/5/1976

Μέσα σ' αυτό το κλίμα, ψηφίζεται στη Βουλή ο «Νόμος 330».


(Η ανάρτηση βασίστηκε κυρίως σε στοιχεία του Ριζοσπάστη της 26/5/1976)
 

2 σχόλια:

  1. Ιστορική και μεγάλη στιγμή για το ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΙΝΗΜΑ. Από τις μεγαλύτερες κινητοποιήσεις στο δρόμο. Μου κάνει εντύπωση από τότε η αναφορά σε "προβοκατόρικα στοιχεία" στις περιπτώσεις που από τα κάτω ο κόσμος αντιδρά στην αστυνομική Βία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. @Giannis Pit:
    Καλησπέρα.
    Η εφημερίδα έχει δυόμιση σελίδες αφιερωμένες στα γεγονότα, μπορεί και παραπάνω. Καταγράφει τις εξελίξεις λεπτό προς λεπτό και περιγράφει συμπεριφορές ατόμων (από την ομάδα που προκάλεσε τα επισόδια) που πριν τα επεισόδια προκαλούσαν τους αστυνομικούς και λίγο αργότερα έδερναν ΜΕ τους αστυνομικούς απλούς διαδηλωτές και περαστικούς. Λόγω ηλικίας δεν μπορούσα να είμαι εκεί. Ήμουν όμως σε πολλές κινητοποιήσεις από λίγο αργότερα και μετά, των οικοδόμων και γενικότερα. Η ίδια ιστορία επαναλαμβάνεται μέχρι σήμερα. Ο "κόσμος που από τα κάτω αντιδρά" όπως λες, δεν είναι οι 50 "γνωστοί-άγνωστοι" μα οι δεκάδες χιλιάδες απεργών.
    Καλή δύναμη!

    ΑπάντησηΔιαγραφή