11 Ιαν 2013

ΟΙ ΟΙΚΟΔΟΜΟΙ ΣΤΗΝ ΚΟΥΒΑ (με αφορμή μια εκδήλωση του Συνδικάτου Οικοδόμων Αθήνας το 2001)




Ο Κουβανός συνδικαλιστής οικοδόμος μιλάει στους
συναδέλφους του στην Ελλάδα

Ένα πρωινό στις αρχές του παγωμένου Γενάρη του 2001 κάτω από τη γέφυρα στο Μαρκόπουλο (εργοτάξιο της Αττικής Οδού), δεκάδες οικοδόμοι συγκεντρώθηκαν γύρω από βαρέλια με αναμμένες φωτιές. Πάνω σε ένα αυτοσχέδιο τραπέζι από φελιζόλ ο πρόεδρος του Συνδικάτου Οικοδόμων Αθήνας  Δ. Βανδώρος έκοψε την πρωτοχρονιάτικη πίτα κάνοντας έναν μικρό απολογισμό της χρονιάς που πέρασε και θέτοντας τους νέους στόχους του αγώνα για το 2001. Δίπλα του στεκόταν ο Γενικός Γραμματέας του Συνδικάτου Οικοδόμων της επαρχίας Γκράνμα της Κούβας, Εσέλ Παντόχα Ματσάδο, ο οποίος βρισκόταν στην Ελλάδα για να συμμετάσχει με άλλες ξένες αντιπροσωπείες στο 19ο Συνέδριο της Ομοσπονδίας Οικοδόμων που θα γινόταν τις αμέσως επόμενες μέρες.

Ο Κουβανός συνδικαλιστής οικοδόμος χαιρέτησε τους Έλληνες συναδέλφους του και ευχήθηκε καλή επιτυχία στους αγώνες για τη διατήρηση των κεκτημένων και τη διεύρυνση των εργασιακών τους δικαιωμάτων. Στη συνέχεια οι εργάτες τον  άκουσαν με μεγάλο ενδιαφέρον να μεταφέρει την εμπειρία του  για τη θέση των οικοδόμων στο νησί της Επανάστασης:

«Στη χώρα μου τα προβλήματα τα λύνουμε με το διάλογο. Υπάρχουν εργατικά κοινοβούλια σε κάθε χώρο δουλειάς. Πριν πιάσουμε δουλειά συζητάμε τους στόχους της ημέρας, τις αδυναμίες μας. Ενωμένοι οι εργαζόμενοι, με τη δική μας εξουσία, λύνουμε τα προβλήματα. Σημαντική επίσης η είναι προσπάθεια της Επαναστατικής Κυβέρνησης της χώρας και των συνδικάτων στα δύσκολα χρόνια, από τις αρχές της δεκαετίας του '90, να μη μείνει κανένας εργαζόμενος, χωρίς προστασία και δουλειά όταν μειώθηκαν οι θέσεις εργασίας».

Ο Κουβανός συνδικαλιστής αναφέρθηκε στην παγκόσμια αντίδραση και στο διεθνή ιμπεριαλισμό, αιτία των σοβαρών προβλημάτων της χώρας, μετά τη διάλυση της σοσιαλιστικής κοινότητας. Ενδιαφέρουσες επισημάνσεις έκανε: για τη μεγάλη εξειδίκευση των οικοδόμων, για το χαμηλό δείκτη εργατικών ατυχημάτων στη χώρα του, «πρωταρχικός στόχος η προστασία του εργαζόμενου» σημείωσε, για τη δημόσια δωρεάν παιδεία, υγεία. Τέλος, τόνισε ότι «από το 1999 έχει αυξηθεί ο βασικός μισθός και γνωρίζει ανάπτυξη ο κατασκευαστικός τομέας. Λόγω όμως, έλλειψης χρηματοδότησης για την παραγωγή πρώτων πρώτων υλών για την οικοδομή, εμποδίζεται η μεγαλύτερη ανάπτυξη του κλάδου».

Το βράδυ της ίδιας μέρας ο γενικός γραμματέας του Συνδικάτου Οικοδόμων της Επαρχίας Γκράνμα της Κούβας παρευρέθηκε σε σύσκεψη συνδικαλιστικών στελεχών στα γραφεία του Συνδικάτου, όπου και μίλησε στους συνδικαλιστές για τη χώρα του, τις δυσκολίες που αντιμετώπισε λόγω των περιοριστικών νόμων των ΗΠΑ και του διεθνούς ιμπεριαλισμού. Την ανάπτυξη, του οικονομικού τομέα, τα τελευταία χρόνια. Την ανάπτυξη, επίσης, του κατασκευαστικού κλάδου, όπως δείχνει η αύξηση του χτισίματος κατοικιών, τουριστικής υποδομής, νοσοκομείων, υδραυλικών έργων, αποχετευτικών έργων, αλλά και η συντήρηση κτισμάτων και κτιρίων. Τέλος, τόνισε τον ρόλο των εργατικών συμβουλίων, των συνδικάτων, των εργαζομένων και της «Εργατικής Συνομοσπονδίας» της χώρας του στην προστασία και λύση του κάθε εργατικού προβλήματος.

Η επαφή των Ελλήνων οικοδόμων με τον  συνδικαλιστή από την Κούβα, βοήθησε στο να γίνουν γνωστές οι κατακτήσεις και τα δικαιώματα των συναδέλφων τους αλλά και όλων των εργαζομένων σε μια χώρα που πριν από μερικές δεκαετίες ο λαός της πήρε με το τουφέκι την τύχη του στα χέρια του και παρά τον σχεδόν ολοκληρωτικό αποκλεισμό του από τον αμερικάνικο ιμπεριαλισμό, αντιστέκεται με  δύναμη, κουράγιο και  αξιοπρέπεια υπερασπιζόμενος τη δική του Επανάσταση. (Πηγή των στοιχείων απόκομμα  Ριζοσπάστη της εποχής)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου