17 Οκτ 2013

Η καθιέρωση της άμεσης επικόλλησης των ενσήμων (και μια μικρή... γεύση από το κυνήγι του ένσημου)


Η ασφάλιση των οικοδόμων ήταν πάντα μια «πονεμένη» ιστορία. Όταν τελείωνε το παζάρι για το μεροκάματο, άρχιζε το παζάρι για τα ένσημα. Οι παλιότεροι  συνάδελφοι έχουν να διηγούνται αμέτρητες ιστορίες για το κυνήγι (στην κυριολεξία) του ενσήμου. Μέχρι το 1985 που καθιερώθηκε το σύστημα μηχανογράφησης και άμεσης επικόλλησης που ισχύει ως τις μέρες μας, για να κολλήσει ο οικοδόμος τα ένσημά του περνούσε από σαράντα κύματα…και σχεδόν ποτέ δεν κατάφερνε να τα κολλήσει όλα. Όσοι από μας προλάβαμε, έστω για λίγο, το παλιό σύστημα έχουμε νιώσει καλά στο πετσί μας τι σημαίνει να χάνεις μεροκάματα και να διανύεις μεγάλες χιλιομετρικές αποστάσεις για να μαζέψεις ακόμα και ένα ένσημό σου, τη μια να σε κοροϊδεύει ο εργοδότης, να μην τον βρίσκεις, την άλλη να σε κλέβει κλπ.


Ας μας επιτραπεί να μεταφέρουμε μια προσωπική μας εμπειρία, από τα πρώτα χρόνια της ασφάλισής μας, που συνέπεσε να είναι της εποχή (σχεδόν πριν τρεις δεκαετίες) που ακόμα ίσχυε το παλιό σύστημα, λίγο πριν αυτό αλλάξει. Τελειώσαμε ένα πανωσήκωμα στο Γαλάτσι. Ο ιδιοκτήτης ήταν… προκλητικά «ευκατάστατος». Είχα κάνει εκεί έξι μεροκάματα. Κάποια μέρα με στέλνει ο εργολάβος να πάρω τα ένσημά μου. Μου λέει: «πρόσεξέ τον αυτόν είναι μαλαγάνας. Θα χρησιμοποιήσει όλα τα μέσα για να σου φάει τα ένσημα». Ένα απόγευμα πηγαίνω στο σπίτι του. Έμενε στο ισόγειο της οικοδομής. Του ζητάω τα ένσημα και αυτός αρχίζει να αραδιάζει ένα σωρό «επιχειρήματα» για να με πείσει να του τα χαρίσω. Αυτό που θυμάμαι είναι πως μου είπε πως είμαι αρκετά νέος και πως έχω ολόκληρη τη ζωή μπροστά μου για να μαζέψω χιλιάδες ένσημα και πως δεν θα χαλάσει ο κόσμος αν δεν κολλήσω αυτά τα έξι και του τα χαρίσω. Φυσικά ήμουν ανένδοτος. Τότε μου πρότεινε να μου δώσει χρήματα για να «πατσίσουμε» τα ένσημα. Του είπα ευγενικά πως αν δεν μου δώσει τα ένσημα θα τον καταγγείλω στο ΙΚΑ. Έβαλε τα γέλια και μου είπε πως είμαι καλό παιδί και τα καλά παιδιά δεν κάνουν τέτοια πράγματα κλπ. Τελικά δεν μου τα κόλλησε, τον κατήγγειλα στο ΙΚΑ και πήρα, έστω και με αυτόν τον τρόπο, τα ένσημά μου που τα είχα δουλέψει.

Μετά από πολύχρονους αγώνες των οικοδομικών σωματείων και στη συνέχεια του ενιαίου Συνδικάτου Οικοδόμων, την 1η Δεκέμβρη του 1985, καθιερώθηκε (από το νομό Αττικής) η εφαρμογή της άμεσης επικόλλησης των ενσήμων, και μπήκε τάξη στην προηγούμενη χαώδη κατάσταση. Δεν λύθηκαν βέβαια όλα τα προβλήματα γύρω από την ασφάλιση των οικοδόμων. Ήταν όμως μια πολύ  σημαντική και θετική κατάχτηση για τους οικοδόμους που ήρθε ως αποτέλεσμα μακρόχρονων και σκληρών αγώνων του κλάδου.

Πέμπτη 17 Οκτώβρη 2013.

3 σχόλια:

  1. Αχ βρε Σύντροφε και να 'ξερες τι μου θύμισες τώρα... !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Και καλά τελείωνες με την πρώτη γύρα για το κυνήγι του ενσήμου ·γιατί εκεί γύρω στο Νοέμβριο άρχιζε η δεύτερη γύρα για το κυνήγι του δωρόσημου. Και αφού μάζευες τα δωρόσημα από όσους ιδιώτες ή επαγγελματίες κατασκευαστές είχες δουλέψει και μπορούσες να βρεις, στηνόσουν στις ατελείωτες ουρές ( μετά από ένα εξαντλητικό μεροκάματο) για να πέσεις στα νύχια των βαριεστημένων υπαλήλων - καταμετρητών του Ι.Κ.Α. . Οι οποίοι υπάλληλοι έπρεπε να μετρήσουν τα ένσημα, να μετρήσουν τα δωρόσημα και αν υπήρχε αντιστοιχία να σε παραπέμψουν στο παρακάτω γραφείο για τις σχετικές υπογραφές και από 'κει να σε στείλουν στην επόμενη ατελείωτη ουρά του ταμείου...
    Εσείς συνάδελφε καλά τα πήγατε στην Αττική και το καταφέρατε από το '85. Εδώ στα βόρεια, στη Θεσσαλονίκη, η ανάπτυξη (η μηχανογράφηση) άργησε να έρθει και η ταλαιπωρία μας κράτησε μέχρι στις αρχές του '90.
    Προσωπικά νομίζω ότι η μηχανογράφηση των ενσήμων μας και η απεμπλοκή μας από τις επικίνδυνες δαγκάνες των υπαλλήλων των δημόσιων Κ.Τ.Ε.Ο. κάναν την ζωή μας κατά τι πιο εύκολη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Λίγο το πρόλαβα. Όμως και μετά, παρά την "άμεση επικόλληση", δεν θα ξεχάσω τις ατέλειωτες ουρές για το δώρο, τις στίβες τα βιβλιάρια από τ' άγρια χαράματα στην πόρτα του ΙΚΑ, τα... νεύρα των υπαλλήλων και του ταμία (αναλόγως του πουρμπουάρ αυτός...), μέχρι να καθιερωθεί η αυτόματη καταβολή σε λογαριασμό τράπεζας.
      Και κοίτα που πάνε να μας κάνουν... να νοσταλγήσουμε εκείνες τις εποχές, τώρα που δεν σταυρώνουμε μεροκάματο για να βάλουμε ένσημο και να πάρουμε δώρο...
      Νά μαστε γεροί συνάδελφε.
      Καλή δύναμη!

      Διαγραφή