20 Ιαν 2016

Για τις απεργίες της 1ης Δεκέμβρη 1960 και της 12ης Απρίλη 1967 (Ηχητικό)

Από την πολιτική απεργία των οικοδόμων στις 12-4-1967

1η Δεκέμβρη 1960. Είναι η μεγάλη απεργία των οικοδόμων που πέρασε στην Ιστορία σαν η μέρα που οι οικοδόμοι ξήλωσαν τα πεζοδρόμια! Είναι η εποχή που η τότε κυβέρνηση Καραμανλή επικαλούμενη «νοικοκύρεμα των ασφαλιστικών ταμείων» αυξάνει με το νόμο 4104/60 τα ένσημα για την κατώτερη σύνταξη από τα 2.050 στα 4.050.
Για τους οικοδόμους αυτό σήμαινε ότι θα έβγαιναν στη σύνταξη στα 65, αν κατόρθωναν να μαζέψουν τα ένσημα. Καθώς η οργή στα γιαπιά βράζει, οι εργατοπατέρες της εποχής προσπαθούν να ησυχάσουν τα πνεύματα μιλώντας για διάλογο με την κυβέρνηση. Τα ταξικά σωματεία των οικοδόμων συγκροτούν τη Συντονιστική Επιτροπή που αφήνει στην άκρη την διοίκηση της Ομοσπονδίας και αρχίζουν έναν παρατεταμένο απεργιακό αγώνα, κορυφαία στιγμή του οποίου είναι η απεργία της 1ης Δεκέμβρη του 1960.

Δείτε στο ΕΝΩΜΕΝΟ ΚΤΙΣΤΑΔΙΚΟ (“κλικ” στους τίτλους):






12 Απρίλη 1967. Μέσα σε κλίμα αστυνομοκρατίας, φημολογιών, αβεβαιότητας και γενικότερης πολιτικής ανωμαλίας,  οι οικοδόμοι, παρακάμπτοντας τις Ομοσπονδίες τους που διοικούνται από διορισμένους εργατοπατέρες, κατεβαίνουν σε πανελλαδική απεργία, με σαφή πολιτικό χαρακτήρα ενάντια στον άμεσο κινδύνο της επερχόμενης δικτατορίας των συνταγματαρχών.  Γίνονται συγκεντρώσεις σε ολόκληρη την επικράτεια. Η αστυνομία απαγορεύει τις πορείες και προκαλεί τους οικοδόμους, συλλαμβάνοντας «προληπτικά» πολλούς συνδικαλιστές τους.

Δείτε στο ΕΝΩΜΕΝΟ ΚΤΙΣΤΑΔΙΚΟ (“κλικ” στους τίτλους):



Παραθέτουμε συνέντευξη που έδωσε ο πρόεδρος του Συνδικάτου Οικοδόμων Αθήνας Σταύρος Λίτσας, στη ραδιοφωνική εκπομπή της Έρης Κασίμη «Σελίδες ιστορίας από τους αγώνες της εργατικής τάξης» στο WEB RADIO του ΠΑΜΕ (16 Γενάρη 2016). Για να την ακούσετε πατήστε ΕΔΩ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου