30 Νοε 2012

1979: "Κάτω τα μέτρα μαζικής ανεργίας και εξαθλίωσης. Γενική απεργία. Κάτω η κυβέρνηση Καραμανλή"


Το 1979, οι εργαζόμενοι της χώρας βίωναν μια περίοδο σκληρής λιτότητας και αυταρχισμού από την κυβέρνηση. Η φορολογία αυξανόταν συνεχώς και η ανεργία κάλπαζε. Στις 27 Μάη ο πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής έβαζε φαρδιά πλατειά την υπογραφή του κάτω από το κείμενο που επισημοποιούσε το αλυσοδέσιμο  της χώρας με την ΕΟΚ των μονοπωλίων.

Οι εργάτες καλούνταν και τότε να βάλουν πλάτη για το καλό της πατρίδας, με μεγάλες περικοπές στους μισθούς και αύξηση της φορολογίας, ενώ το κεφάλαιο αύξανε τα κέρδη του. Η κατάσταση στο χώρο της οικοδομής, απελπιστική. Η ανεργία αυξάνεται με δραματικό ρυθμό.

Ο αυταρχισμός της κυβέρνησης Καραμανλή σε όλο του το μεγαλείο. Καθημερινές απολύσεις εργατών για συνδικαλιστική δράση, τρομοκρατία στους χώρους δουλειάς, ουρές στα δικαστήρια από συνδικαλιστές που περιμένουν να δικαστούν γιατί αντιτάχτηκαν στους αντεργατικούς νόμους 330 και 3239 κλπ. Οι οικοδόμοι και άλλοι κλάδοι απαντούν στην κρίση  δυναμικά με αλλεπάλληλες  απεργίες, έχοντας παράλληλα να αντιπαλέψουν τους εργατοπατέρες διασπαστές σε ΓΣΕΕ και πολλά Εργατικά Κέντρα.

Στις 27 Ιούνη 1979, κυκλοφορεί το φύλλο αρ. 24 της εφημερίδας «νέος σοσιαλιστής, μηνιάτικο όργανο του Κ.Σ. των «Νέων Σοσιαλιστών», μιας οργάνωσης που κινούταν στον ιδεολογικό χώρο του τροτσισμού, με κύριο τίτλο «Κάτω τα μέτρα μαζικής ανεργίας και εξαθλίωσης. Γενική απεργία. Κάτω η κυβέρνηση Καραμανλή». Αυτή την εποχή το οικοδομικό κίνημα όπως εκφράζεται μέσα από τα πρωτοβάθμια σωματεία, αναπτύσσεται γοργά με ταξικό προσανατολισμό και με μεγάλη συμμετοχή των εργατών.  Στην πρώτη σελίδα της εφημερίδας βλέπουμε (σε πρώτο πλάνο) φωτογραφία από κινητοποίηση των οικοδόμων της Αθήνας.

(Πρωτοδημοσιεύτηκε στον "Οικοδόμο")

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου