1 Ιαν 2013

12 Απρίλη 1967. Φωτογραφίες από την τελευταία απεργία των οικοδόμων στο Αγρίνιο πριν τη δικτατορία



Φωτογραφία 1.


12 Απρίλη 1967. Μέσα σε κλίμα αστυνομοκρατίας, φημολογιών, αβεβαιότητας και γενικότερης πολιτικής ανωμαλίας,  οι οικοδόμοι, παρακάμπτοντας τις Ομοσπονδίες τους που διοικούνται από διορισμένους εργατοπατέρες, κατεβαίνουν σε πανελλαδική απεργία, με σαφή πολιτικό χαρακτήρα ενάντια στον άμεσο κινδύνο της επερχόμενης δικτατορίας των συνταγματαρχών.  Γίνονται συγκεντρώσεις σε ολόκληρη την επικράτεια. Η αστυνομία απαγορεύει τις πορείες και προκαλεί τους οικοδόμους, συλλαμβάνοντας «προληπτικά» πολλούς συνδικαλιστές τους.

Στην Αθήνα και σε άλλες πόλεις έγιναν επεισόδια, χτυπήθηκαν και  συνελήφθησαν απεργοί, που λίγες μέρες αργότερα, σε καθεστώς πια στρατιωτικής δικτατορίας (21η Απριλίου) πέρασαν από «δίκες».

Φωτογραφία 2.

Στο Αγρίνιο πραγματοποιήθηκε μεγαλειώδης συγκέντρωση των απεργών οικοδόμων στο Εργατικό Κέντρο της πόλης. Ο συνάδελφος οικοδόμος και παλιός συνδικαλιστής ΧΡΗΣΤΟΣ  ΠΟΥΡΝΑΡΑΣ,  μέλος τότε του ΔΣ του Σωματείου Κτιστών στο Αγρίνιο και γραμματέας της ΣΕ Αγρινίου των 115 συνδικαλιστικών οργανώσεων, μας παραχώρησε από το αρχείο του δυο σπάνιες φωτογραφίες από την συγκέντρωση αυτή και μαζί με  ακόμη μια που βρήκαμε στο φιλικό ιστολόγιο Αγρίνιο γλυκές μνήμες, σας τις παρουσιάζουμε.

Όπως μας είπε ο παλαίμαχος συνάδελφος, «τέτοια συγκέντρωση οικοδόμων δεν είχε ξαναγίνει στο Αγρίνιο. Η αίθουσα του Εργατικού Κέντρου ήταν κατάμεστη, όπως και οι δρόμοι τριγύρω. Ήταν μια απεργία που προκάλεσε ‘πάταγο’ με τον όγκο και τον παλμό της!».

Φωτογραφία 3.


Στις φωτογραφίες διακρίνονται:


Φωτογραφία 1. (αρχείο ΧΡ. ΠΟΥΡΝΑΡΑ)

ΠΟΥΡΝΑΡΑΣ ΧΡΗΣΤΟΣ, μέλος του ΔΣ του «Σωματείου Κτιστών και τεχνιτών Μπετού Τριχωνίδος με έδρα το Αγρίνιο» και γραμματέας της ΣΕ Αγρινίου, των 115 συνδικαλιστικών οργανώσεων.

Στο βήμα ο ΜΗΣΙΑΚΟΥΛΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ, πρόεδρος του «Σωματείου Κτιστών και τεχνιτών Μπετού Τριχωνίδος με έδρα το Αγρίνιο».

ΚΑΡΥΤΣΑΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

Στο τραπέζι κρατάει πρακτικά ο ΘΕΟΔΩΡΟΠΟΥΛΟΣ ΚΩΣΤΑΣ, γραμματέας του ΔΣ του «Σωματείου Κτιστών και τεχνιτών Μπετού Τριχωνίδος με έδρα το Αγρίνιο».

ΣΚΑΡΤΣΙΑΡΗΣ ΝΙΚΟΣ 


Φωτογραφία 2. (αρχείο ΧΡ. ΠΟΥΡΝΑΡΑ)

ΘΕΟΔΩΡΟΠΟΥΛΟΣ ΚΩΣΤΑΣ

Στο βήμα ο ΣΚΑΡΤΣΙΑΡΗΣ ΝΙΚΟΣ, πρόεδρος του «Σωματείου Κτιστών Πάτρας» και εκπρόσωπος των «115 Συνδικαλιστικών Οργανώσεων» στην απεργιακή συγκέντρωση. Πολλά χρόνια αργότερα  πρόεδρος της Ομοσπονδίας Οικοδόμων Ελλάδας.

ΠΟΥΡΝΑΡΑΣ ΧΡΗΣΤΟΣ

ΜΗΣΙΑΚΟΥΛΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ


Φωτογραφία 3. (αρχείο Π. ΚΑΡΥΤΣΑ - από ιστολόγιο Αγρίνιο γλυκές μνήμες) 

ΠΟΥΡΝΑΡΑΣ ΧΡΗΣΤΟΣ

ΜΗΣΙΑΚΟΥΛΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

Στο βήμα ο ΚΑΡΥΤΣΑΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ, μέλος του ΔΣ του Σωματείου σοβατζήδων.


Για την ιστορία να πούμε πως τις φωτογραφίες 1 και 2 τράβηξε και εκτύπωσε το «FOTO-STUDIO, ΤΑΜΠΑΣΗΣ-ΡΙΖΟΣ, Παπαστράτου 59, ΑΓΡΙΝΙΟΝ» όπως  αναγράφει η σφραγίδα πίσω από τις φωτογραφίες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου